Abdelmoniem Abdel Razik, monteur bij ‘t Veer

Abdelmoniem Abdel Razik, monteur bij ‘t Veer

Mijn dromen zijn korter geworden

Abdelmoniem studeerde aan de universiteit van Caïro voor dierenarts. Hij werkt eerst als voedselinspecteur in Egypte, daarna gaat hij voor het Ministerie van Landbouw in Libië aan de slag. Daar moet hij de kweek en import van gevogelte opstarten. Zo komt hij in contact met het West-Vlaamse Wymo, een kippen- en kalkoenkwekerij uit Moorslede.

In 1980 komt Abdelmoniem voor het eerst op zakenreis naar België. Hij wordt door de baas van Wymo een job aangeboden. Zijn contacten en kennis van de Arabische wereld zijn een enorme troef voor het West-Vlaamse exportbedrijf. Het is een mooie uitdaging en een geweldige kans. Hij gaat akkoord.

De Egyptische dierenarts voelt zich meteen welkom in het dorp. Hij wordt opgenomen in de familie: de eerste 4 jaar woont hij in het huis van de baas. Toch is hij niet veel in Moorslede te zien. Voor zijn werk is hij zowat continu aan het reizen tussen verschillende landen in het Midden-Oosten en Afrika.

Na de eeuwwisseling begint de export van gevogelte uit West-Vlaanderen te slabakken. Buitenlandse prijzenbrekers en de dioxinecrisis doen de pluimveesector naar adem happen. De markt stort in, Wymo doet de boeken toe en Abdelmoniem verliest zijn baan. Hij kan nog even aan de slag bij Turbo's Hoet voor de export naar Arabische landen. Maar trucks en trailers liggen hem niet en door 9/11 valt ook die markt stil. Ze moeten hem laten gaan.

Abdelmoniem gaat daarna door een moeilijke periode. Hij vindt het vreselijk om werkloos te zijn. Zijn diploma als dierenarts wordt in België niet erkend. Hij komt niet meer aan de bak, tot ze hem via ‘Artikel 60’ een job aanbieden bij maatwerkbedrijf 't Veer. Daar werkt hij vandaag als monteur op de electro-afdeling. Zijn loon is een pak lager dan vroeger, maar het is beter dan nutteloos thuiszitten. Hij is dankbaar voor deze kans.

Toen Abdelmoniem de Belgische nationaliteit aannam, liet hij zijn naam veranderen in Albert, in de hoop dat het zijn integratie zou bevorderen. Vandaag verkiest hij om gewoon weer Abdel genoemd te worden. België is volgens hem niet meer zoals vroeger. De mensen zijn achterdochtig. Ze zien je naam en je gezicht en ze hebben een oordeel klaar. De relaties met moslims zijn momenteel erg gespannen. Hij hoopt dat ze in de toekomst verbeteren.

INTERVIEW