Bartosz Szymanski, arbeider in bouwfirma

Bartosz Szymanski, arbeider in bouwfirma

We zijn meer dan alleen maar harde werkers

Het leven is niet slecht in Polen, maar in België is het beter. Toch was het aanvankelijk niet de bedoeling dat Bartosz zou emigreren. De Poolse bouwvakker wou een paar maanden in de West-Vlaamse betonfabriek komen werken, om wat extra spaargeld bijeen te krijgen. Maar op het eind van het seizoen krijgt hij een vast contract aangeboden. Bartosz besluit om te blijven en zijn gezin te laten verhuizen.

In de betonfabriek werken 30 procent Polen. De rest komt uit Frankrijk, Portugal, Albanië…een superdiverse en internationale ploeg. Het is zwaar en moeilijk werk, niet iets wat iedereen zou willen of kunnen doen. Het bedrijf heeft het niet gemakkelijk om vacatures ingevuld te krijgen. Bartosz werd door een ex-collega uit Polen opgebeld of hij geen interesse had om hem te volgen.

Het duurt een jaar vooraleer ook zijn vrouw en kinderen verhuizen naar België. Het vroeg wel wat voorbereiding, om een job te vinden voor zijn vrouw en een school voor de kinderen. Voor hun dochter Gabriela is de verhuis niet evident. Ze is al 10 jaar en moet de eerste maanden veel extra moeite doen om Nederlands te leren en bij te benen op school. Haar broer Norbert is nog een kleuter, dat is gemakkelijker.

Bartosz en zijn vrouw waken erover dat de kinderen geen schoolachterstand oplopen en dat ze goed integreren. Ze krijgen extra logopedie en worden meteen ingeschreven bij de lokale voetbal- en handbalclub. Ze vinden de Belgische mensen vriendelijk en behulpzaam. Zelfs als ze nog geen woord Nederlands spraken, probeerden mensen hen toch altijd te helpen.

De Polen staan bekend als harde werkers, maar Bartosz vindt dat ze zoveel meer zijn dan dat. Ze zijn intelligente en gecultiveerde mensen die hier niet alleeen komen werken, maar ook wonen, leven, genieten en studeren.

INTERVIEW