Frederik Vandenberghe, Finance & Operations Director bij Skyline Communications

Frederik Vandenberghe, Finance & Operations Director bij Skyline Communications

Ze zijn niet alleen een noodzaak, maar ook een meerwaarde

Skyline Communications is een West-Vlaams familiebedrijf dat software ontwikkelt voor de telecomsector. Het is een internationale speler geworden in een sterk groeiende markt. Frederik en zijn broers halen genoeg opdrachten binnen om 20 tot 30 nieuwe medewerkers per jaar aan te werven. Maar daar knelt het schoentje, want het is niet evident om personeel te vinden.

Er zijn te weinig IT’ers in Vlaanderen. De vraag is groter dan het aanbod. Om niet stil te vallen met de groei van het bedrijf, rekruteert Skyline Communications ook in het buitenland. Ervaring is geen vereiste. Kandidaten met het juiste diploma die slagen voor de technische proeven, krijgen een interne opleiding. Ook taal is geen probleem. In de IT-sector is de voertaal Engels.

Skyline heeft 2 mensen in dienst die fulltime met rekrutering bezig zijn. Ze hebben een strategie rond employer branding. Ze zijn actief op internationale jobbeurzen en digitale media. Het bedrijf bevindt zich sinds 2015 in een spectaculair kantoorgebouw langs de E17. Het is er niet alleen aangenaam vertoeven, de uitstraling van zo’n nieuwbouw helpt ook bij de rekrutering van nieuwe mensen.

De buitenlandse collega’s zijn niet alleen een noodzaak, maar ook een meerwaarde voor een bedrijf dat internationaal actief is. De nieuwkomers brengen andere invalshoeken, culturen en talen binnen. Voor de rekrutering ligt de focus op Europa: de administratie is eenvoudiger en er zijn minder culturele verschillen. Maar bij Skyline Communications bestaan er geen grenzen. Er worden ook mensen aangeworven uit Rusland, Brazilië en Peru.

Door de economische crisis in de Zuid-Europese landen, zijn er heel wat hoogopgeleiden in Spanje, Portugal en Griekenland op zoek naar opportuniteiten in het buitenland. De jobbeurzen worden drukbezocht door kandidaten met hoge kwalificaties en diploma’s. Maar daar botsen ze soms op andere programmeertalen of een te gebrekkige kennis van het Engels.

Skyline Communications doet ook pogingen om te rekruteren in Noord-Frankrijk, maar voorlopig zonder succes. Rijsel is een miljoenenstad op maar 20 minuten rijden van het bedrijf, maar de interesse voor jobs in Vlaanderen staat op een laag pitje. De grensarbeiders in de streek zijn vooral arbeiders, geen hoogopgeleiden.

INTERVIEW