Zheng Xu, ingenieur bij LVD

Zheng Xu, ingenieur bij LVD

De meeste Chinezen spreken alleen maar Chinees

Zheng Xu was bij de eerste groep Chinezen die het land mochten verlaten. Als jonge, getalenteerde ingenieur kreeg ze een beurs om in Italië aan een onderzoeksproject mee te werken. De grenzen van China gingen voor het eerst een klein beetje open en vooral jonge mensen waren nieuwsgierig naar de buitenwereld.

Ze leert haar Chinese echtgenoot kennen in Italië, waar ze allebei voor een plaatselijk filiaal van LVD werken. In 1999 worden ze allebei gevraagd om naar het hoofdkantoor in Gullegem te komen. LVD is net een joint venture aangegaan in China, ze kunnen hun kennis van de taal en de cultuur goed gebruiken.

In het begin hebben ze het niet gemakkelijk om hun weg te vinden in West-Vlaanderen en kleine praktische problemen op te lossen. De Belgen zijn kouder en afstandelijker dan de Italianen. Ook het klimaat en het eten vinden ze beter in Italië. Maar om te werken verkiezen ze België. De Vlamingen maken een duidelijke scheiding tussen werk en vrije tijd. Ze werken 8 uur efficiënt door om daarna tijd voor zichzelf te nemen. In Italië en China is dat niet zo.

Intussen hebben ze Nederlands geleerd en veel vrienden gemaakt. Ze voelen zich thuis in West-Vlaanderen, maar Zheng blijft avontuurlijk ingesteld. Ze zou gemakkelijk nog eens naar een ander land kunnen emigreren. Maar dan wel pas als hun 3 kinderen zijn afgestudeerd. Ze vindt het belangrijk dat ze een stabiele jeugd krijgen.

Zheng is vanuit Gullegem de contactpersoon voor de collega’s in China. Ze geeft ook technische opleidingen in het Chinees over de machines die ze bij LVD maken. Haar geboorteland China is aan een razendsnel tempo aan het veranderen, maar 80 procent van de Chinezen spreekt geen andere talen, enkel Chinees. De Engelse taal wordt ook nog teveel op papier aangeleerd, zonder het spreken te oefenen. Dat maakt het niet evident om te reizen of internationaal zaken te doen.

INTERVIEW