Céline Saelens, verantwoordelijke rekrutering Franstaligen bij Forum Jobs

Céline Saelens, verantwoordelijke rekrutering Franstaligen bij Forum Jobs

Zonder de Fransen vallen onze fabrieken stil

Céline is verantwoordelijk voor de rekrutering van de Franstalige arbeiders voor de industrie in West-Vlaanderen. Ze trekt naar jobbeurzen, failliete bedrijven en technische scholen om Noord-Fransen te rekruteren. Forum Jobs heeft 8 kantoren in de grensstreek. De tewerkstelling van Fransen in West-Vlaanderen neemt nog elk jaar toe.

Er is een hoge werkloosheid in Noord-Frankrijk. De lonen liggen er 2 à 3 euro lager per uur dan in België. Bovendien wordt er maar 35 uur per week gewerkt, in plaats van 38 of 40 uur. Er zijn ook nog andere extraatjes: de vervoerskosten worden in België beter vergoed, de kinderbijslag is hoger, het vakantiegeld is beter en er is een dertiende maand.

Vroeger was er voor de frontaliers ook nog het grensstatuut, een extra fiscaal voordeel, waardoor de Fransen al snel 300 tot 400 euro meer verdienden dan hun Vlaamse collega’s. In 2012 werd het grensstatuut afgeschaft voor nieuwkomers. De oude frontaliers mogen de regeling wel nog tot het eind van hun carrière behouden.

Volgens Céline hebben we de Fransen nodig om onze West-Vlaamse bedrijven draaiende te houden. Het is ontzettend moeilijk om in de streek rond Kortrijk goede arbeiders en technisch personeel te vinden. De werkloosheid is enorm laag. Zonder de Noord-Fransen zouden al veel bedrijven noodgedwongen naar het buitenland verhuisd zijn.

De Fransen vinden het geen probleem om een half uur tot zelfs een uur te rijden naar hun werk. Ze carpoolen vaak samen, om de transportkosten te drukken. De meeste frontaliers werken in ploeg of in de nacht, waardoor ze de files vermijden. Om Nederlands te leren, zijn ze minder enthousiast. Bedrijven die Fransen willen aanwerven, moeten de belangrijkste instructies en papieren laten vertalen.

Forum jobs rekruteert ook op de Oost-Europese markt. Daarvoor hebben ze 3 buitenlandse collega's in dienst: een Russische, een Roemeense en een Poolse. Ze werken vooral met mensen die al in België wonen en een mondje Nederlands hebben geleerd. Dit internationaal kantoor zit in Tielt.

INTERVIEW