Chirea Ovidiu, seizoenarbeider

Chirea Ovidiu, seizoenarbeider

Alles gaat kapot in Roemenië

Chirea was in zijn jonge jaren een professionele volleybalspeler in Roemenië. Na zijn sportcarrière begint hij een eigen slagerij. Hij slaagt erin om de eindjes aan elkaar te knopen, maar zijn leven staat stil. Er is te weinig geld en teveel corruptie in Roemenië. Alles gaat kapot. Het lijkt onmogelijk om aan kinderen te beginnen, ze kunnen dat simpelweg niet betalen.

Veel Roemenen zoeken naar een uitweg en proberen een job te vinden in het buitenland. Wanneer ook Chirea een telefoontje krijgt van Roemeense vrienden die collega’s zoeken in België, hapt hij toe. De slagerij wordt verkocht en hij komt naar België. De eerste weken mag Chirea kiwibessen plukken, daarna is er werk in de bloemkolen. Zijn vrouw begint in de chrysanten. Het uitzendkantoor Agro-Services regelt hun contracten.

Chirea is onder de indruk van de landbouw in Vlaanderen: vernieuwend en goed georganiseerd. Hij trekt ook grote ogen als hij staat te plukken naast de baas. In Roemenië staan bedrijfsleiders alleen maar te commanderen, die maken zelf hun handen niet vuil. Het gaat volgens Chirea slecht met de landbouw in Roemenië. De gronden zijn verkocht en de jonge mannen zijn vertrokken. Er zijn geen mogelijkheden meer. De overheid heeft het opgegeven.

In Vlaanderen is er een groot tekort aan slagers, maar toch is het voor Chirea niet evident om in aanmerking te komen voor dat knelpuntberoep. Het werk van een slager is bij ons veel geavanceerder, met veel meer technieken en bereidingen. Hij zou terug naar school moeten om die allemaal aan te leren.

Chirea en zijn vrouw vinden het fijn in België. Een goed land, met vriendelijke en behulpzame mensen die vaak glimlachen. Een wereld van verschil met Roemenië, dat hij omschrijft als een vuil land vol norse mensen. Alleen de Belgische keuken ligt hem niet. Hij is 45 jaar, naar eigen zeggen te oud om nog nieuwe smaken te leren appreciëren. Ze blijven Roemeens koken, maar dan wel graag met Vlaamse frietjes erbij.