Dumitreu Chifor, Chauffeur bij Edelweiss Wakken

Dumitreu Chifor, Chauffeur bij Edelweiss Wakken

Het is hier goed leven

De Roemeen Dumitreu kwam in 2008 naar Vlaanderen voor een vakantiejob van 3 maanden. De handige student verliest zijn interesse voor de schoolboeken en blijft uiteindelijk 4 jaar voor Elekro Vandewalle werken. In 2012 wordt het bedrijf verkocht en raakt Dumitreu zijn werk kwijt, net als 30 andere Roemeense techniekers.

Dumitreu keert terug naar Roemenië, maar niet om te blijven. Hij behaalt zijn diploma voor heftrukchauffeur en vrachtwagenchauffeur, twee hardnekkige knelpuntberoepen in Vlaanderen. Het is goedkoper om de opleidingen in Roemenië te volgen en ook gemakkelijker vanwege de taal. Hij is nu chauffeur voor Edelweiss Wakken. Ook zijn vrouw, broer en schoonzus werken bij de waserette.

Het is goed leven in België. De lonen zijn hoger, de werkdruk is lager, de bazen zijn vriendelijker, de infrastructuur is beter en het onderwijs is super. In Roemenië zou Dumitreu 2 jobs moeten aannemen om evenveel te kunnen verdienen. Het is dan ook maar logisch dat veel jonge en getalenteerde Roemenen naar het buitenland trekken. Veel boerderijen en landbouwgronden in Roemenië liggen er intussen verlaten bij, omdat er niemand meer is om ze te bewerken. De vier broers van Dumitreu zijn ook allemaal naar West-Vlaanderen verhuisd. Alleen hun zus is in het dorp gebleven.

Zijn dochtertje had het in het begin niet gemakkelijk op school. Maar intussen heeft ze Nederlands geleerd en vriendjes gemaakt. Ze zal uiteindelijk 4 talen leren en spreken, wat enorm veel mogelijkheden biedt voor haar toekomst. Zelf mist Dumitreu niet zoveel van RoemenIë, alleen de natuur, de bergen en de open vlaktes. Maar het is wel zeker: zijn toekomst ligt nu in het volgebouwde Vlaanderen.

INTERVIEW