Elena Calvo Carazo, medewerker elektronische leeromgeving bij Howest

Elena Calvo Carazo, medewerker elektronische leeromgeving bij Howest

In Spanje zijn er te weinig goede jobs

Elena kent Kortrijk dankzij een Erasmus, een Europees uitwisselingsproject voor het hoger onderwijs. Ze kwam een jaar studeren en stage lopen en werd verliefd op de stad en haar vriendelijke bewoners. Na het behalen van haar IT-diploma in Spanje, probeert ze zo snel mogelijk terug te keren.

De keuze is snel gemaakt voor Elena. Haar familie woont op het Spaanse platteland. Voor een goede baan moet ze sowieso verhuizen naar Barcelona of Madrid. Als ze dan toch niet in haar dorp kan blijven, komt ze liever naar Kortrijk. Ze gebruikt Google Translate om de VDAB-website te begrijpen en Skype om te solliciteren vanuit Spanje. Vandaag werkt ze bij Howest.

De meeste van haar studiegenoten wonen nog in Spanje, maar denken er ook over om te emigreren. De werkomstandigheden in Spanje zijn slecht, de lonen laag. Met een beetje geluk verdien je als IT'er in Spanje 1000 tot 1200 euro per maand. Daarvoor moet je in een grote, dure stad wonen, dus op het eind van de maand hou je niet veel over. Het minimumloon is 650 euro per maand. Daarmee kun je zelfs geen appartement huren.

Elena geeft het voorbeeld van haar broer, die ook in de IT-sector werkt. Volgens zijn contract moet hij elke dag tot 6 uur werken. In de realiteit zit hij bijna elke dag tot 10 uur op kantoor. Hij krijgt zijn overuren niet betaald of terug in verlof. Protesteren tegen de baas heeft geen zin. Als je het tempo niet kunt volhouden, vinden ze wel een ander. Zijn werk slorpt al zijn tijd en energie op. Dat is geen leven.

Zoals veel andere nieuwkomers worstelt Elena met haar persoonlijke administratie. Het is niet eenvoudig om alle papieren in orde te krijgen. Voor de rest is ze vooral enthousiast over haar verhuis naar België. Het is een avontuur, een ervaring waar je als mens van groeit. Ze is er sterker door geworden en ook minder verlegen. Volgens Elena is het iets dat je gewoon eens moet proberen, zelfs al weet je niet zeker of het gaat lukken.

INTERVIEW