Emmanuel Grillet, Zaakvoerder bij Edelweiss Wakken

Emmanuel Grillet, Zaakvoerder bij Edelweiss Wakken

Bandwerk is niet zo populair bij Vlamingen

De wasserette Edelweiss Wakken werd in 1947 opgericht. Enkele jaren geleden nam Emmanuel de leiding over van zijn ouders. Het familiebedrijf heeft 45 mensen in dienst, van meer dan 10 verschillende nationaliteiten. Ondanks de vele investeringen in automatisatie en techniek, blijft het wassen een arbeidsintensief proces.

Het is niet evident om vacatures in te vullen bij Edelweiss. Het bedrijf heeft 10 chauffeurs nodig, wat een hardnekkig knelpuntberoep is in Vlaanderen. Daarnaast hebben ze nog mensen nodig om te sorteren en kleren op de machines te leggen. Maar dit soort bandwerk is niet populair bij de Vlamingen.

Bij Edelweiss hebben ze zowel Fransen, Filipijnen, Spanjaarden, Roemenen, Marokkanen en Turken in dienst. Een basiskennis Nederlands is voldoende om te kunnen meedraaien. De buitenlandse medewerkers zijn volgens Emmanuel veel gemotiveerder. Die kun je al eens vragen om een extra shift op te nemen of om te helpen bij een noodgeval.

De wasserette is nooit gesloten, ook niet in de zomer. De buitenlandse medewerkers nemen het liefst 3 tot 4 weken verlof na elkaar op, om familie en vrienden in hun thuisland te bezoeken. In de zomer lossen de studenten dat probleem op, met hun vakantiejobs.

INTERVIEW