Gabriël Mocean, chauffeur bij Eutraco

Gabriël Mocean, chauffeur bij Eutraco

Wij zijn de generatie die zich opoffert

Gabriël Mocean studeerde landschapsarchitectuur, zijn vrouw heeft een diploma rechten. Maar in Roemenië konden ze daar niets mee opbouwen. Vandaag werken ze allebei in West-Vlaanderen. Hij als vrachtwagenchauffeur, zij als poetsvrouw.

Ze zijn niet de enige Roemenen die naar Vlaanderen zijn gekomen. Het Roeselaars interimkantoor Accent heeft een kantoor in hun thuisstad Cluj Napoc, waar ze actief rekruteren. Maar Gabriël wil zich niet enkel omringen met Roemenen. Hij wil integreren en nog meer Belgische vrienden maken.

De familie Mocean kijkt niet meer terug. Roemenië is het land van hun verleden, de toekomst ligt in Vlaanderen. Ze zijn dankbaar voor alle kansen die ze hier krijgen. Ze hebben een eigen huis gekocht in Roeselare. Hun zoontje werd hier geboren. Met keihard werken en beter Nederlands hopen ze nog veel verder te geraken.

Het doet hen dan ook pijn als Roemenen negatief aan bod komen in de media. De meeste komen naar Vlaanderen om hard te werken en jobs uit te voeren die anders niet ingevuld geraken. Ook voor de job van Gabriël staan de Vlamingen niet meer te springen.

Vrachtwagenchauffeur voor internationaal transport is een knelpuntberoep. Het zijn lange dagen weg van huis, het verkeer is druk en het leven op de baan is zwaar. De Vlamingen haken af, maar voor Gabriël is het prima te combineren met een gezinsleven.

INTERVIEW