Gricelda Lileano Ortega Aguirre (Grisy)

Gricelda Lileano Ortega Aguirre (Grisy)

De mogelijkheid om je onafhankelijk te ontplooien, dat is belangrijk

Grisy is geboren in Barranquilla (Colombia) in 1970. Ze is de oudste dochter in een gezin met 5 kinderen. Na haar humaniora, werkte ze als bediende, eerst in een ziekenhuis, later in een juwelenwinkel.

Ze huwt als ze 21 is en krijgt twee dochters met haar eerste man. Ze scheidt van haar echtgenoot in 2000. Vier jaar later leert ze Henk kennen en ze komt naar België.

België ervaart ze als een land waar ze zich thuis mag voelen. Het is 'haar land'. Goedlachs als ze is, ervaart ze niet dat mensen afstandelijk zouden zijn. Racisme heeft ze hier niet ervaren, dat leeft veel sterker in Colombia.

Grisy werkt al 11 jaar bij de Poetsdienst van de Bond Moyson, vooral bij oudere mensen. Het klikt goed met hen. Ze zorgt ervoor dat de woning weer proper is maar ze praat ook met de mensen. Ze werkt ook deeltijds bij Odelie, een koffie- en theehuis op Markeplaats.

Familie is belangrijk voor haar. Ze hoopt dat haar dochters allebei de kans krijgen om universiteit te volgen. Hierdoor zullen ze hun eigen toekomst in handen kunnen nemen. Wie goed werk heeft, kan zijn eigen pensioen opbouwen.

 

Foto: Kathy van 'Clair Obscur'

Tekst: Rik De Smet