Javier Gomez, ingenieur bij Esterline

Javier Gomez, ingenieur bij Esterline

Een buitenlandse ervaring maakt je sterker en flexibeler

Javier had een interessante job in Spanje, maar hij wou zijn horizon verruimen en voor een grote internationale speler werken. Zijn vrouw zag een buitenlands avontuur ook wel zitten. Ze komen terecht in Kortrijk, waar Javier aan de slag kan bij Barco, op de afdeling ruimtevaarttechnologie. In 2015 wordt zijn afdeling overgenomen door Esterline.

Javier moest wennen aan de cultuur, de taal en het weer in Vlaanderen. Het leven is hier niet compleet anders, maar er zijn wel veel kleine verschillen. In het begin snappen ze bijvoorbeeld niet hoe het afvalsysteem werkt of wat er in de brieven van de gemeente staat. Het zijn de kleine hindernissen die nu eenmaal gepaard gaan met de verhuis naar een ander land.

Wat Javier en zijn vrouw het meest afschrikte was de Nederlandse taal. Zouden ze dat wel kunnen leren? De Spanjaarden zijn niet zo sterk in talen als de Belgen. In het onderwijs wordt maar weinig aandacht besteed aan talen. Dat is jammer, zeker nu veel Spanjaarden op zoek zijn naar jobs en opportuniteiten in het buitenland. De gebrekkige talenkennis houdt veel migratie tegen.

De Belgische bedrijven zijn volgens Javier veel competitiever, wat zorgt voor een dynamischer manier van werken die hij inspirerend vindt. Javier merkt ook dat er in Vlaanderen minder hiërarchie is op de werkvloer en meer interactie. Je staat er niet alleen voor, het hele team helpt zoeken naar antwoorden en oplossingen.

De vrouw van Javier werkte in Spanje als boekhouder, maar het Belgisch fiscaal systeem kent ze niet. Bij aankomst in Kortrijk, volgt ze eerst 6 maanden voltijds Nederlandse les. Intussen heeft ze een job gevonden als tandartsassistente.

Javier kan een buitenlandse ervaring alleen maar aanraden. Het maakt je sterker en flexibeler. Hij is gegroeid als mens en als wereldburger. Ze zouden het gemakkelijk nog eens kunnen doen, hun boeltje pakken en ergens anders opnieuw beginnen. Vanaf nu is alles mogelijk.

INTERVIEW