Jill Delombaerde, Euresconsulente bij VDAB

Jill Delombaerde, Euresconsulente bij VDAB

We moeten in het buitenland op zoek naar ingenieurs, informatici en verpleegkundigen

Er is een chronisch tekort aan ingenieurs, informatici en verpleegkundigen in Vlaanderen. Jill Delombaerde zoekt in het buitenland naar geschikte kandidaten voor al die openstaande vacatures. De Eures-consulente bij VDAB maakt momenteel vooral promotie in Spanje en Portugal. Ook met Griekenland zijn er afspraken, maar daar is de beperkte talenkennis vaak een probleem.

In Polen werden de acties stopgezet: het land kampt intussen zelf met tekorten. Met Eures rekruteren ze alleen in Europese landen die daar toestemming voor geven, omdat ze een overschot hebben aan kandidaten waar elders nood aan is. Het is niet de bedoeling om een braindrain te veroorzaken, maar wel om zoveel mogelijk Europeanen aan een job te helpen.

In Spanje en Portugal zijn er zorgprofielen teveel, maar die spreken geen Nederlands. In de zorg is taal van groot belang. De kandidaten moeten bereid zijn om met de hulp van VDAB en hun toekomstige werkgever zo snel mogelijk het Nederlands onder de knie te krijgen. Voor jobs in de ICT of ingenieurswereld is dat Nederlands minder dringend. Daar is een goede kennis van Engels of Frans meestal genoeg om te kunnen communiceren.

Op de Noord-Franse markt wordt er ook actief gerekruteerd. Daar gaat Jill vooral op zoek naar operatoren, heftruckchauffeurs, magazijniers, chauffeurs en andere laaggeschoolde profielen. West-Vlaanderen kent een lange traditie met grensarbeiders. Bedrijven die willen rekruteren in Frankrijk krijgen van de VDAB ondersteuning om hun vacatures te verspreiden binnen hun netwerk in Noord-Frankrijk.

Vlaanderen is niet de enige regio in Europa die met tekorten kampt op de arbeidsmarkt. Eures is een netwerk van Europese tewerkstellingsdiensten die elkaar zowel ondersteunen als beconcurreren in hun zoektocht naar personeel. Net als Duitsland, Zweden en Denemarken heeft Vlaanderen een promotiewebsite om buitenlandse kandidaten naar onze vacatures te lokken.

Workinflanders.be richt zich tot alle Europeanen en wordt ook gretig gebruikt door werkzoekenden in België die nog niet zo vlot Nederlands spreken. Ook niet-Europeanen kunnen er informatie vinden, maar zij moeten een andere procedure volgen om in aanmerking te komen. De troeven waarmee Vlaanderen zich aantrekkelijk maakt als regio zijn cultuur, geschiedenis en natuur. Maar ook de sociale zekerheid en goede verloning wordt in de verf gezet.

De arbeidsmobiliteit in Europa verhoogt, steeds meer mensen hebben interesse en zien opportuniteiten en uitdagingen in een andere lidstaat. Maar de arbeidsmarktwetgeving en de sociale zekerheid is nog altijd niet Europees maar nationaal geregeld. Dat is volgens Jill een grote belemmering.

INTERVIEW