Mieke Bekaert, HR-manager bij Abramo

Mieke Bekaert, HR-manager bij Abramo

De Vlamingen staan niet te springen voor seizoensarbeid

Abramo is een voedingsbedrijf dat gespecialiseerd is in aperitiefhapjes, deegwaren en ovenbereidingen. Hun productie kent een gigantische piek tijdens de eindejaarsfeesten. Dan hebben ze 50 extra krachten nodig om alle bestellingen op tijd klaar te krijgen. Vroeger waren het vooral Noord-Fransen die kwamen bijspringen, de laatste jaren zijn het steeds vaker mensen uit Roemenië.

Het voedingsbedrijf heeft een 30-tal vaste medewerkers in dienst. Om de pieken op te vangen wordt gewerkt met interim-krachten. Maar het is niet evident om die te vinden. Het gaat om korte opdrachten met flexibele uren. De laatste 3 weken van december wordt er non-stop doorgewerkt, ook tijdens de feestdagen en de weekends. Het is een periode dat mensen liever thuis bij hun familie zijn. Ook voor studenten is het geen interessante periode, zij hebben examens na de kerstvakantie. In West-Vlaanderen zijn er dus maar weinig kandidaten, in Noord-Frankrijk en Roemenië vindt het uitzendkantoor ze wel.

Sommige Roemenen hebben in hun eigen land nog een vaste baan en komen alleen maar wat bijverdienen bij Abramo. Andere Roemenen combineren het werk met andere seizoenscontracten in de fruitpluk, groenteteelt of bloemensector. De Noord-Fransen vormen een vaste ploeg die elk jaar het seizoen bij Abramo komen doen en ook doorheen het jaar af en toe eens bijspringen. Het is uit pure noodzaak dat ze het werk bij Abramo aannemen. Noord-Frankrijk kampt al jaren met een hoge werkloosheid.

Er worden veel talen gesproken bij Abramo: Nederlands, Frans, Engels en Roemeens. Dat zorgt soms voor problemen, maar iedereen probeert zich flexibel op te stellen. Toch loopt er al eens iets verkeerd. Het is een uitdaging waar ze de komende jaren aan willen werken.
Bij de Roemenen is er veel interesse om Nederlands te leren, bij de Noord-Fransen is dat minder. Zij komen ook niet in Vlaanderen wonen, dat maakt natuurlijk een verschil.

Ze hebben intussen een Roemeense teamleider in dienst die de computer kan besturen en met de Roemeense seizoensarbeiders kan communiceren. Zij is zelf ooit begonnen als seizoensarbeider. De Roemeense arbeiders zijn volgens Mieke enorm hardwerkend, stipt en betrouwbaar. Als ze door omstandigheden niet kunnen komen, zorgen ze ook zelf voor vervanging. De Noord-Fransen zijn iets lakser in hun houding, vaker afwezig en durven ook weleens op het laatste moment afzeggen.

INTERVIEW