Mohamad Al-Zahrawi, ingenieur

Mohamad Al-Zahrawi, ingenieur

De Syrische Mohamad Al-Zahrawi landde als 28-jarige in België na een lange en moeilijke zwerftocht. Zijn thuisland is aan flarden geschoten. Hij hoopt om hier een veilige toekomst te kunnen opbouwen. Mohamad is ingenieur met als specialisatie electro-mechanica. Zijn hoop was dan ook om hier met zijn diploma vrij snel werk te kunnen vinden. Maar dan volgt de eerste teleurstelling: zijn diploma wordt niet als universitair erkend, wat het lastig maakt om werk op niveau te vinden. Hij vindt een job als freezer. Hij is blij met de job, maar op termijn is dat voor hem te eentonig. Verveling slaat toe. Na een poos wordt hij als koeltechnieker aangeworven, maar al gauw blijkt dat hij nog niet over genoeg praktijkervaring beschikt.

“Voor mij is het echt een zoektocht naar een nieuwe identiteit”

Via het project Jobroad gaat Mohamad aan de slag als CNC operator bij een metaalverwerkingsbedrijf. Zijn kennis van programmeren helpt hem bij het bedienen van de computergestuurde machines. Als er iets spaak loopt, kan hij het al snel oplossen. Mohamad voelt zich gewaardeerd. Hij zit goed in zijn vel, hij kan ervaring opdoen en hoopt om door te groeien in het bedrijf.

En dan volgt er een nieuwe ontgoocheling. Er is een tijdelijke vermindering van werkvolume, waardoor er voor Mohamad voorlopig niet genoeg werk meer is. Hij is teleurgesteld en gefrustreerd dat hij opnieuw moet beginnen maar hij blijft erin geloven. Ook Jobroad gelooft in zijn capaciteiten. De zoektocht naar een nieuwe werkstek voor Mohamad is volop aan de gang.

 

Foto: Djameleddine Taib