Myoshi Hobo, zoon van de eerste Japanse kuikensekser in Vlaanderen

Myoshi Hobo, zoon van de eerste Japanse kuikensekser in Vlaanderen

We waren een rariteit, mensen van een andere planeet

Myoshi vertelt het verhaal van zijn vader, Junichi Hobo, de eerste Japanse kuikensekser in Vlaanderen. Junichi komt in 1935 voor het eerst naar Europa. Hij is uitgenodigd op een bijeenkomst in Italië om het kuikenseksen te demonstreren, een speciale techniek waarmee je het geslacht kunt bepalen van eendagskuikens.

De kwekers zijn enorm geïnteresseerd in het kuikenseksen, aangezien ze er veel geld mee kunnen besparen. Junichi wordt  uitgenodigd om een kuikenseizoen te komen meedraaien op een Vlaamse broeierij. Tijdens dat verblijf heeft hij niet alleen oog voor de kuikens. Hij wordt verliefd op de dochter van de baas.

Junichi laat zich dopen tot Paul zodat ze in 1941 voor de kerk kunnen trouwen. Tijdens de oorlog kan Junichi niet naar Japan en geraken er ook geen andere Japanse kuikenseksers in Vlaanderen. Japan zit in het kamp van Duitsland en wordt als een vijand beschouwd. Ook Junichi wordt na de oorlog als zogenaamde collaborateur opgesloten in de gevangenis van Oudenaarde. Door zijn groot economisch belang voor de pluimveesector krijgen ze hem vrij en mag hij in Vlaanderen blijven.

De Japanse techniek van het kuikenseksen is niet eenvoudig om onder de knie te krijgen. Het vergt een opleiding van 2 à 3 jaar. Na de oorlog komen er opnieuw kuikenseksers naar Vlaanderen. In het begin zijn het vooral Amerikanen, kinderen van de eerste Japanse kuikenseksers die in de Verenigde Staten terecht zijn gekomen. Wanneer de school in Tokyo zich herstelt van de oorlog, rekruteren ze terug in Japan.

Tijdens het kuikenseizoen kwamen er tot 20 Japanners in Vlaanderen werken. Ze kregen onderdak en eten bij de familie Hobo. Zijn moeder had een beetje Japans leren koken, maar het was niet evident om alle juiste ingrediënten te vinden. Zijn vader droomde soms van goede rijst. Hij was dan ook dolgelukkig toen de eerste Chinese restaurants opdoken in Vlaanderen.

Zijn vader stond bij iedereen bekend als Mister Hobo. De mensen wisten toen nog maar weinig over Japan. De kuikenseksers werden gezien als een rariteit, mensen van een andere planeet. Junichi heeft snel Nederlands geleerd, waardoor hij gemakkelijk integreerde.

Bij de familie Hobo werd er thuis altijd Nederlands gesproken, geen Japans. Om de taal van hun vader te leren en zijn cultuur beter te begrijpen, zijn Miyoshi en zijn broer een tijdje in Japan gaan wonen. Vandaag runt Miyoshi een Japans-Belgisch restaurant in Waregem. Zijn broer zet het kippenbedrijf verder met zijn kinderen.

INTERVIEW