Nicoleta Dobré, arbeidster bij Abramo

Nicoleta Dobré, arbeidster bij Abramo

Het is belangrijk voor mijn toekomst om beter Nederlands te leren

Nicoleta werkt bij het voedingsbedrijf Abramo. Een paar jaar geleden woonde ze nog in Boekarest en had ze een leuke job in de marketing en publiciteit. Maar haar man was het beu om de eindjes aan elkaar te knopen. Hij zag weinig toekomst voor zijn gezin in Roemenië. Via een neef geraakte hij aan een job als schilder in België. Hij waagde zijn kans en verhuisde naar Brussel.

Na enkele maanden besluit Nicoleta om hem te volgen. Ze heeft eigenlijk geen zin om Roemenië te verlaten, maar ze wil haar gezin niet laten uiteenvallen. De eerste maanden zijn geen succes. Ze voelt zich niet op haar gemak in Brussel. Het is een veel te grote en drukke smeltkroes van culturen en nationaliteiten. Het lijkt haar geen goede plaats om kinderen te laten opgroeien. Gelukkig kunnen ze al snel verhuizen naar Roeselare, waar ook hun tweede kindje wordt geboren.

In het begin blijft Nicoletta thuis. Ze volgt Nederlandse lessen en een cursus inburgering, maar na een jaar begint ze zich te vervelen. Het is niet gemakkelijk om werk te vinden. Wanneer een interimkantoor haar een job aanbiedt bij Abramo, grijpt ze haar kans. Ze begint als seizoensarbeider, intussen is ze een vaste kracht.

De belangrijkste motivatie om te emigreren, was om meer geld te verdienen. Maar intussen denken ze niet meer aan terugkeren. De kinderen gaan nu naar school in West-Vlaanderen. Nicoleta probeert via haar kinderen het Nederlands beter onder de knie te krijgen, maar het is niet gemakkelijk. Ze heeft gelukkig zeer behulpzame buren die haar helpen met haar administratie en de briefjes die de kinderen meekrijgen van school.

 

INTERVIEW