Orestis Alagiannis, internal sales advisor bij TVH

Orestis Alagiannis, internal sales advisor bij TVH

Zal ik mij ooit voldoende Belg voelen?

Een paar jaar geleden werkte Orestis nog bij een Grieks TV-station. Maar de toekomst zag er onzeker uit. Door de wankele economische situatie in zijn land, ging hij op zoek naar mogelijkheden in het buitenland. In Brussel is er een vriend die hem op weg wil helpen. Na twee onzekere maanden in onze hoofdstad krijgt hij een job bij TVH in Waregem, als international sales advisor voor Griekenland, Malta, Cyprus en Israël.

Orestis heeft politiek en internationaal recht gestudeerd, zowel in Griekenland als in Groot-Brittannië. Hij spreekt vloeiend Grieks, Engels en Frans en kent de basis van Spaans en Turks. Sinds zijn aankomst in België volgt hij ook lessen Nederlands. Maar lukt het wel om vrienden te maken en contacten te leggen in het Engels. De Belgen staan open voor anderstaligen en zijn bereid om andere talen te spreken. In Duitsland of Frankrijk is dat volgens Orestis veel minder het geval.

Hij geniet van de hoge levenskwaliteit in Vlaanderen, maar heeft ook nog altijd heimwee. In tegenstelling tot zijn studies in Engeland staat er nu geen einddatum op zijn leven in België. Hij voelt nog altijd twijfel. Het is mogelijk dat hij nooit meer terugkeert naar Griekenland. Maar zal hij zich ooit voldoende Belg voelen?

De job bij TVH is een schot in de roos. Het bedrijf is ambitieus en internationaal, het werk is enorm boeiend. Maar kan een interessante carrière voldoende het gemis compenseren van een land, een taal, een familie en vrienden? Orestis probeert er niet teveel over te piekeren, dat is niet gezond. Maar het blijft een tweestrijd.

Hij is niet de enige Griek die is vertrokken. Griekenland is aan een razendsnel tempo z’n getalenteerde, hoogopgeleide en hardwerkende inwoners aan het verliezen. De meeste van zijn vrienden en familieleden zitten intussen ook in het buitenland, zowel binnen als buiten Europa. Er zijn er ook die niet durven, die de capaciteiten niet hebben of die vanuit idealisme in Griekenland blijven om het land te redden. Dat laatste is volgens Orestis niet realistisch. Je kunt wel genoegen nemen met een laag loon of slechte werkomstandigheden, maar je wilt niet je hele leven blijven ploeteren.

TVH probeert alle buitenlandse klanten zoveel mogelijk in hun eigen taal te bedienen. Op de verkoopafdeling worden 37 verschillende talen gesproken. In het bedrijf werken meer dan 100 nationaliteiten, op een totaal van 1600 medewerkers. Het voelt als één grote multiculturele familie. Orestis werkt de hele dag met klanten van TVH in Griekenland, Cyprus en Malta. Orestis spreekt niet alleen de taal, hij begrijpt ook hoe het land en de economie werkt. En dat is goed voor de verkoop.

INTERVIEW