Rossano Sapey, pastatechnoloog bij Soubry

Rossano Sapey, pastatechnoloog bij Soubry

De taal van de pasta is Italiaans

Alle pasta van Soubry wordt in België gemaakt, maar voor de juiste smaak en techniek hebben ze wel een Italiaan in dienst. Rossano werkte jarenlang in de Italiaanse pastasector, zowel in het Noorden als in het Zuiden van het land. Vandaag woont hij in Noord-Frankrijk en werkt hij in Roeselare.

De meeste pastamachines bij Soubry zijn van Italiaanse makelij. Als Rossano een probleem zelf niet opgelost krijgt, kan hij naar de fabriek in Italië bellen voor advies. Dat gaat veel vlotter in het Italiaans dan in gebrekkig Engels.

Het is zijn taak bij Soubry om iedereen zo vlot mogelijk te bedienen van hun favoriete pasta's. Rossano werkt ook mee aan innovaties, zoals de pastalijn op basis van spelt. Hij vindt het aangenaam werken in Vlaanderen. Er is minder hiërarchie en meer respect voor iedereen op de werkvloer.

Als hij in verlof is, hoeft hij bijvoorbeeld niet naar de fabriek te komen als er iets misgaat. In Italië verwachten ze wel dat je altijd beschikbaar bent. Er is ook meer overleg en samenwerking. In Italië worden de taken en de verantwoordelijkheden verdeeld en sta je er vervolgens alleen voor. Zijn collega’s bij Soubry zijn enorm attent en behulpzaam. Ze vergaderen bijvoorbeeld vaak in het Frans, om het voor Rossano gemakkelijker te maken.

De Italiaanse pastatechnoloog woont in een Frans plattelandsdorpje, op 40 minuten rijden van zijn werk. Dat maakt de lange werkdagen nog langer, maar hij heeft het ervoor over. Hij houdt van de rust, ver weg van verkavelingen en grote steden. Hij kan zo ook blijven genieten van het fiscaal gunstig statuut voor grensarbeiders. Al is geld voor Rossano niet zo belangrijk. Hij werkt vooral uit liefde voor de pasta.

Alleen zijn persoonlijke administratie bezorgt hem regelmatig kopzorgen. Hij heeft bijvoorbeeld een probleem met zijn identiteitskaart. Volgens de Franse administratie mag hij zijn Italiaanse houden. Volgens de Italiaanse administratie woont hij nu in Frankrijk en zijn ze niet langer voor hem bevoegd. Het was ook moeilijk om zijn familienaam aan zijn kinderen te geven. En ook de mutualiteit is ingewikkeld. Hij heeft zowel een Franse als een Belgische kaart, maar die zijn allebei niet bruikbaar in Italië.

INTERVIEW