Sabine Declercq, HR-manager bij Soubry

Sabine Declercq, HR-manager bij Soubry

We zijn opgelucht dat de Noord-Fransen blijven komen

In de pastafabriek van Soubry werken een 20-tal verschillende nationaliteiten. De Fransen vormen de grootste groep. Op de werkvloer wordt er bijna evenveel Nederlands als Frans gesproken. Alle documenten en instructies bij Soubry zijn in de twee talen beschikbaar. Alleen met de hulp van grensarbeiders kunnen ze de fabriek draaiende houden.

Soubry rekruteert al verschillende decennia in Noord-Frankrijk. De werkloosheid in de streek rond Roeselare is al jaren enorm laag. Om de vacatures ingevuld te krijgen, worden ze standaard zowel in West-Vlaanderen als in het Noorden van Frankrijk verspreid. Na de afschaffing van het grensstatuut, hielden ze bij Soubry even hun adem in. Zouden de Noord-Fransen nog willen komen? Het antwoord is positief. Er is niet veel werk in Noord-Frankrijk en de Vlaamse lonen liggen nog altijd hoger.

Sommige frontaliers werken al hun hele leven bij Soubry, spreken vlot Nederlands en voelen zich thuis tussen de Vlamingen. Maar ze verhuizen niet. Zolang ze in Frankrijk wonen, kunnen ze gebruikmaken van het fiscaal gunstig grensstatuut. Er zijn ook Noord-Fransen die geen interesse hebben om Nederlands te leren, of die niet durven. Het is een persoonlijke keuze. Soubry organiseert regelmatig eens een cursus Nederlands op de werkvloer, maar niemand wordt gedwongen om deel te nemen.

Naast de Fransen staan er ook nog 19 andere nationaliteiten op de loonlijsten van Soubry, daar zitten bijvoorbeeld ook erkende vluchelingen uit Oekraïne en Iran bij. Sabine vindt het interessant om bij te leren over andere culturen, religies en gewoontes. De vluchtelingen omschrijft ze als gedreven mensen, die zeer gemotiveerd zijn om Nederlands te leren en trots zijn op hun werk.

Bij Soubry vragen ze niet naar diploma's. Om als operator aan de slag te kunnen, moet je wel voldoende inzicht hebben. Soubry heeft een eigen technische test ontwikkeld om sollicitanten mee te screenen.

INTERVIEW