Sliman You-ala, gepensioneerde meestergast

Sliman You-ala, gepensioneerde meestergast

Mijn land is België. Willen of niet, ik ben hier thuis.

De jonge Sliman volgt wiskunde-wetenschappen aan een Spaanse middelbare school in Tanger. Het is niet mogelijk om verder te studeren, maar er is wel tijd voor sport. Sliman zit bij de nationale basketbalploeg van Marokko.

Tijdens een basketbalstage in Kortrijk wordt Sliman gespot door een club uit Wevelgem. Ze helpen zoeken naar een job in West-Vlaanderen, zodat hij bij hen kan komen spelen. Sliman komt terecht bij Mirodan, een glas- en spiegelbedrijf waar hij veel kansen krijgt. Drie jaar later is hij al opgeklommen tot meestergast.

Sliman voelt zich meteen thuis. Hij maakt vrienden op het werk, in de basket en in zijn buurt. Samen met priester Decoene zet hij zich in om Marokkaanse nieuwkomers in Kortrijk te helpen. Veel gastarbeiders werken en leven in erbarmelijke omstandigheden. Ze zijn vaak analfabeet, spreken te weinig Frans of Nederlands en kennen hun rechten niet.

Heel wat hardwerkende Marokkanen worden uitgebuit door fabrieksbazen en huisjesmelkers. In bars en dancings zijn ze niet welkom: ‘Interdit aux Nord-Africains’. De horeca wordt uiteindelijk verplicht om de kwetsende bordjes te verwijderen, maar het racisme blijft. Sliman verzet zich tegen zoveel onrecht, zowel vanuit de vakbond als in de politiek. In de jaren 90 wordt Sliman het eerste gemeenteraadslid in Kortrijk van vreemde origine. Hij is vandaag nog steeds politiek actief.

De getalenteerde basketballer uit Marokko staat ook mee aan de wieg van een meisjesploeg in Kortrijk. Ze reizen het hele land rond om wedstrijden te spelen. In 1994 winnen ze de Beker van België, een hoogtepunt in zijn carrière als trainer.

Sliman werkt meer dan twintig jaar bij Mirodan. Begin jaren 90 kaapt een ander glasbedrijf hem weg. Merilux gaat in 2006 failliet. Sliman is dan 59 jaar, maar hij blijft niet bij de pakken zitten. Na 4 dagen heeft hij al een nieuwe job bij de glasfirma Deknudt. Hij doet er nog 7 jaar bij en zwaait uiteindelijk af met 42 jaar dienst in de glassector.

Sliman is een overtuigde Vlaming en moslim. Hij voelt zich hier thuis, maar betreurt het dat er nog steeds zoveel racisme en discriminatie is. De moslimgemeenschap voelt zich geviseerd en buitengesloten. Volgens Sliman is er nood aan meer dialoog en samenwerking.

INTERVIEW