Yousef Gedy, bekister en torenkraanmachinist bij Stadsbader

Yousef Gedy, bekister en torenkraanmachinist bij Stadsbader

Hier krijg ik de kans om te groeien

Yousef werkt als bekister en torenkraanmachinist bij Stadsbader. Hij is als minderjarige van Eritrea gevlucht naar België. Hij was amper 15 jaar toen hij door een ‘zakenman’ aan het commissariaat voor de vluchtelingen in Brussel werd afgezet. Yousef wist niet waar hij was, sprak enkel Amhaars en had nog nooit van België gehoord.

Yousef verblijft eerst in een opvangcentrum, daarna in een pleeggezin in Limburg. Hij leert Nederlands en volgt deeltijds onderwijs voor metser en bekister. Na zijn opleiding, vindt hij meteen een job bij een firma in Limburg. Maar dan komt er een West-Vlaamse schone op zijn pad, waarvoor hij naar de andere kant van Vlaanderen verhuist. Hij kan aan de slag bij Stadsbader en maakt plannen om te trouwen.

Het werk omschrijft hij als gevarieerd, boeiend en leerrijk. Hij voelt zich geapprecieerd bij Stadsbader Er hangt een leuke sfeer onder de collega’s en hij krijgt de kans om te groeien. Stadsbader heeft hem verder opgeleid tot torenkraanmachinist. De toekomst lacht hem toe.

Yousef kan goed omgaan met vooroordelen. Hij is vlot, open en enthousiast, dat werkt aanstekelijk. De Nederlandse taal is volgens hem de belangrijkste sleutel om opgenomen te worden in de groep. Als mensen niet met je kunnen praten, zal je uitgesloten worden.

Na het werk speelt Yousef in de plaatselijke voetbalploeg en treedt hij als acrobaat op met circusacts. In 2013 schopte hij het tot in de finale van Belgium's got Talent.

INTERVIEW