Yves Bryse, Lead Project Manager One Campus bij Barco

Yves Bryse, Lead Project Manager One Campus bij Barco

Niet iedereen kan hier zo gemakkelijk aarden

Barco heeft zijn roots en hoofdkantoor in Kortrijk, maar is ook in de Verenigde Staten, China en India sterk vertegenwoordigd. Het West-Vlaams technologiebedrijf is aanwezig in meer dan 90 landen. Meer dan de helft van het personeel zit in het buitenland en ook in Kortrijk werken niet alleen maar Vlamingen.

De buitenlanders in Kortrijk werkten vaak al voor Barco in hun thuisland of werden via een satelietkantoor gerekruteerd. Maar niet iedereen staat te springen om naar West-Vlaanderen te verhuizen. Vaak is dat toch moeilijk af te stemmen met de familie of is er gewoon een te groot cultuurverschil.

Zo herinnert Yves zich een Indische collega die ze hadden uitgenodigd om in Kortrijk te komen werken. Hij was een week op bezoek, maar wou niet blijven omdat hij zich hier geen full-time poetsvrouw en kok kon veroorloven. Hij was bang dat hij in West-Vlaanderen zou verhongeren.

Bij Barco werken ze daarom liever met diverse teams aan internationale projecten, die ze voor een paar weken of maanden samenbrengen op één locatie. Daarna blijven ze via digitale conference rooms met elkaar in contact. Als er bijvoorbeeld iets wordt ontwikkeld voor de Chinese markt, dan werkt er iemand mee die de Chinese vereisten en behoeften goed kent.

Als technologiebedrijf is het niet gemakkelijk om ingenieurs en IT'ers te vinden in Vlaanderen. Voor de Europeanen is het niet altijd de moeite om te verhuizen, als ze werk hebben in eigen land. Voor mensen van buiten Europa zijn onze hoge lonen aantrekkelijk, maar ze schrikken ook af. Ze kunnen de levenskost in België niet inschatten of ze zijn bang om gewend te worden aan teveel luxe.

Voor hoogopgeleiden hoeft de taal niet af te schrikken. Bij Barco is de voertaal Engels. Ze hebben ook Noord-Franse arbeiders in dienst, die werken onder een leidinggevende die vloeiend Frans spreekt.

De ligging van Barco is soms een nadeel op het vlak van internationale rekrutering. Buitenlanders kennen Kortrijk niet. Er zijn hier geen Engelse scholen voor de kinderen en geen grote expat community. De aantrekkingskracht van steden als Brussel, Gent en Antwerpen is groter. Daarom heeft Barco beslist om een aantrekkelijke nieuwe campus te bouwen, waarvoor mensen wel naar Kortrijk willen komen.

INTERVIEW